Den magiska resan – Del 12: På aktiemarknaden finns inga gratispengar

Låt oss ta en liten tur på börsen. Vi säger att du har en del pengar som du vill investera långsiktigt. I det här fallet innebär långsiktigt att du inte behöver pengarna till vardagliga utgifter under minst de närmaste 5 åren – och förhoppningsvis längre än så. Du vill också tjäna så mycket på dina investeringar utan att ta några onödiga risker. Tillsist har du hört att aktiemarknaden ger den bästa avkastningen över tid (vilket i allmänhet stämmer) och vill börja där. Var ska vi då starta?

Ofta är första hållplatsen “den där” börsmäklaren du hört talas om, eller en rådgivare på banken. Men kom här ihåg att de flesta mäklare och rådgivare egentligen är försäljare. De vill först och främst sälja något till dig. De får alltså inte betalt för att du ska tjäna pengar. Kanske kan du då lika gärna kan placera pengar i en fond? Men även här finns det en detalj att tänka på, och den detaljen heter förvaltningsavgifter. Fondbolagen tar nämligen i regel ut en eller flera avgifter för sin förvaltning. Bland annat detta gör att de efter avdrag för olika avgifter, får svårt att slå sina jämförelseindex över tid.

Andra skäl kan vara att ett växande fondkapital kan tvinga fondförvaltaren till att byta strategi. Vidare kan även begåvade förvaltare har sina dåliga dagar och perioder, och vice versa. Även under perioder på flera år är det mycket svårt att förstå vad som är orsak och verkan. Ett exempel på det är en artikel i Wall Street Journal om Morningstars betygsystem.[14] Morningstar är ett företag som betygsätter alla fonder i en kategori efter en mängd olika faktorer, främst avkastning och risk. De ger 5 stjärnor till de 10 % bästa fonderna i en kategori, 4 stjärnor till de näst bästa 22,5%, 3 stjärnor till nästa 35% och så vidare. I artikeln i Wall Street Journal undersökte man hur 248 fonder som hade 5 stjärnor utvecklade sig de kommande 10 åren. Bara 4 av 248 fonder hade behållit sina 5 stjärnor efter 10 år.

Därför är det många som istället väljer att investera i en indexfond. Målet för indexfonder är att följa en marknads genomsnittliga avkastning, ibland utan avgift eller mot en förhållandevis låg avgift. En indexfond kan välja att följa ett aktieindex (t.ex. OMXS30) och köper då alla de aktier som ingår i detta index. Denna strategi kan inte slå marknaden, men den ger dig en avkastning som ligger nära marknadsgenomsnittet. Med tanke på avgifter och andra kostnader så ger de flesta andra placeringsalternativ lägre avkastning än indexfonder. Därför tycker många som satt sig in i denna fråga att en avkastning i nivå med index är ett förhållandevis bra alternativ. Under de senaste åren har faktiskt den genomsnittliga avkastningen på den svenska aktiemarknaden varit 11%.[15] Det är inte så illa.

Vill du ha så lite besvär som möjligt och nöjer dig med genomsnittlig avkastning kan en eller flera indexfonder vara ett bra val. Tänk på att ju lägre avgifter desto bättre, ett riktmärke kan vara max 0,2% i förvaltningsavgift.[16]

Men vill du slå marknaden måste du vara annorlunda. Om du har kunskapen att analysera företag och är beredd att lägga ner mycket tid på det, då kan det vara ett hyggligt alternativ att välja ut enskilda aktier. Men problemet är att de flesta varken har tid eller kunskapen och möjligheten att bedöma och utvärdera enskilda bolag. Som vi nämnde i förra delen, om du inte kan värdera bolag och beräkna normala vinster många år fram i tiden, så är det bäst att hålla sig borta från att placera i enskilda aktier.

Men vad kan du då göra? Jo, du kan använda Den Magiska Formeln. Då kan du nå oerhörd hög långsiktig avkastning till låg risk. Och det kräver inte speciellt mycket arbete – bara några minuter var, varannan eller var tredje månad.

I nästa del kan du se hur du gör rent praktiskt för att investera med Den Magiska Formeln i svenska aktiemarknaden.


[14] Bolmeson, Jan & Söderberg, Charlie. (2017). Gör ditt barn rikt. Bokförlaget Forum.

[15] Månadssparande. Hämtad 01-09-2017. https://www.avanza.se/manadssparande.html

[16] Ett alternativ till indexfonder kan vara svenska investmentbolag. Kvantinvestering anser att man då bör köpa flera stycken och endast de som har haft en jämn stigande kursutveckling under flera år – gärna 5 år eller mer.


Med tillstånd av bland andra Sterners Förlag AB samt Ekerlids Förlag. Du kan köpa boken En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) här: http://sternersforlag.se

Copyright © 2017 Kvantitativ Investering Global AB. Alla rättigheter förbehålls.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Investera i din hälsa…

Studier visar att människor som utsätts för blått ljus på kvällen får svårare att somna, och det blå ljuset kan påverka din dygnsrytm. Surfplattan och mobil- eller datorskärmen strålar ut blått ljus på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag.

Vill du försöka förhindra detta kan du använda mjukvara. Om du har en lite nyare Mac kan du använda Apples egna Night shift. Har du Windows 10 kan du troligen använda deras Night light. Har du inget av detta kan du använda f.lux. För din telefon kan du prova att söka i din app-store efter en app som heter något i stil med “Night mode” eller “Blue light filter”.

Lycka till!

Hej! Kvantinvestering är anpassat för större skärmar.

Detta eftersom våra aktielistor fungerar bäst på dem. Detta gäller även Start-sidan, Lär dig mer, Om oss och vår Tack-sida. (Vi jobbar på att förbättra detta.)

Men vår blogg fungerar bra på mindre skärmar. Om du har möjlighet, ta gärna en titt med en dator!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få vår 34 sidor långa e-bok Den magiska resan.

E-boken baserar sig på Joel Grenblatts bok En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) som handlar om The Magic Formula. I E-boken får du lära dig mer om aktiemarknaden, hur du kan bli rik, kvantitativa investeringar samt såklart The Magic Formula eller Den Magiska Formeln.