Den magiska resan – Del 2: Olika alternativ för att sätta dina pengar i arbete

Det kan vara svårt att komma igång att spara. Men låt oss ändå bara “sådär” komma överens om att det är viktigt att spara för framtiden. Vi antar också att du lyckas skrapa ihop ett sparkapital på 1000 kr. Nu är utmaningen att förvalta denna summa pengar så att ditt sparkapital växer till sig. För vore det inte bra om de pengar som du arbetat för, nu istället börjar arbeta för dig? Alltså, borde inte de pengar du genererat nu istället själva generera pengar till dig?

Hur kan du då få dina pengar att växa?

Ett alternativ är förstås att strunta i detta och istället lägga pengarna i madrassen. Men när du behöver pengarna, kanske efter flera år, så har du bara exakt de 1000 kr som du hade från början. De har inte växt någonting. Snarare är nog risken att de “krympt” eftersom saker och ting tenderar att bli dyrare. Låter inte det som en ganska dålig affär? Ett bra ställe att se hur pengar “krymper” kan man göra här hos Statistiska centralbyrån.[3]

Finns det inget bättre sätt? Jovisst, du kan sätta in pengarna på ett bankkonto.[4] Banken kommer då att ge dig en liten slant för för det – det heter att banken betalar en årlig ränta på dina sparpengar. Den räntan kommer att vara högre om du väljer att låsa in pengarna på kontot under en längre tid.[5] Om du väljer att låsa in pengarna i fem år, kanske du kan få bankens bästa ränta upp emot 5% per år. Det betyder att du efter ett år inkasserar 50 kr i ränta på dina insatta 1000 kr och har därmed 1050 kr när år två börjar. År två får du också 5% ränta, men nu på 1050 kr. Det ger 52,50 kr i ränta. Och så fortsätter det år efter år. Efter fem år har dina 1000 kr växt till 1276 kr. Detta kallas ofta för ränta-på-ränta-effekten. Inte så illa va? Och mycket bättre än att stoppa pengarna i madrassen.

Men går det att få ännu mer i ränta? Det finns knappast något som är helt riskfritt här i världen, men en definition av riskfritt, eller så nära riskfritt vi kanske kan komma, brukar vara att låna ut pengar till staten och köpa statsobligationer. När du köper en statsobligation som löper i tio år kan du få en ränta på ungefär 6%. Obligationer med kortare löptid ger i regel lägre ränta. Det som är viktigt att förstå här är att eftersom du kan få 6% avkastning på något som anses som riskfritt, så måste andra långsiktiga placeringsalternativ ge mer i ränta för att det ska vara logiskt att placera i dem. Alltså, eftersom du kan få 6% utan risk, så måste andra placeringsalternativ som innebär risk ge mer ränta. Det ska tilläggas att när detta skrivs så ligger räntan på långa (tioåriga) statsobligationer väsentligt under 6%. Men vi kommer ändå i fortsättningen i våra exempel utgå från 6%. Om räntan på statsobligationer i framtiden skulle stiga till 7% så måste du utgå från den högre siffran när du jämför räntan på olika investeringsalternativ.

Finns det ännu fler och kanske bättre placeringsalternativ? Det gör det – du kan välja att investera i ett företag. Mer om det i nästa del.


[3] Prisomräknaren. Hämtad 28-08-2017.
http://www.sverigeisiffror.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/prisomraknaren/

[4] Kolla upp om bankkontot har insättningsgaranti eller inte. Om inte kan du i värsta fall förlora dina pengarna även på ett bankkonto.

[5] När detta skrivs år 2017 så är räntorna historiskt låga. I nuläget har ett femårigt fasträntekonto en ränta på ungefär 1,75% som bäst.


Med tillstånd av bland andra Sterners Förlag AB samt Ekerlids Förlag. Du kan köpa boken En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) här: http://sternersforlag.se

Copyright © 2017 Kvantitativ Investering Global AB. Alla rättigheter förbehålls.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Investera i din hälsa…

Studier visar att människor som utsätts för blått ljus på kvällen får svårare att somna, och det blå ljuset kan påverka din dygnsrytm. Surfplattan och mobil- eller datorskärmen strålar ut blått ljus på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag.

Vill du försöka förhindra detta kan du använda mjukvara. Om du har en lite nyare Mac kan du använda Apples egna Night shift. Har du Windows 10 kan du troligen använda deras Night light. Har du inget av detta kan du använda f.lux. För din telefon kan du prova att söka i din app-store efter en app som heter något i stil med “Night mode” eller “Blue light filter”.

Lycka till!

Hej! Kvantinvestering är anpassat för större skärmar.

Detta eftersom våra aktielistor fungerar bäst på dem. Detta gäller även Start-sidan, Lär dig mer, Om oss och vår Tack-sida. (Vi jobbar på att förbättra detta.)

Men vår blogg fungerar bra på mindre skärmar. Om du har möjlighet, ta gärna en titt med en dator!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få vår 34 sidor långa e-bok Den magiska resan.

E-boken baserar sig på Joel Grenblatts bok En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) som handlar om The Magic Formula. I E-boken får du lära dig mer om aktiemarknaden, hur du kan bli rik, kvantitativa investeringar samt såklart The Magic Formula eller Den Magiska Formeln.