Den magiska resan – Del 4: Säg hej till den galne Mr. Market

Det är inte så lätt att värdera ett företag. Som sagt kräver det en hel del gissningar och beräkningar, och du kan både hamna rätt och fel. Men tänk om du klarar det? Tänk om du kan räkna ut ett företags verkliga värde? Tänk om du kan köpa ett företag för halva priset?

Låt oss börja med att slå upp dagstidningarnas näringslivssidor. Låt oss där titta på aktietabellerna som ofta brukar finnas, och låt oss fokusera på några välkända företag såsom IBM eller General Motors. I aktietabellerna kan man se att under det senaste året så har IBM-aktien handlats som högst till 93 dollar och som lägst till 55 dollar. Detta är ganska stor variation i aktiekursen, och dessutom har svängningarna skett under förhållandevis kort tid.

Hur kan detta komma sig?

Detta är stora välkända bolag där varje företag har delat upp sitt ägarskap i miljoner, eller miljarder aktier. IBM har delat upp sitt ägande i miljarder aktier. Det betyder att när du kan köpa en aktie i IBM för 30 dollar (vi räknar i detta exempel med att IBM har en miljard aktier) så skulle det kosta 30 miljarder att köpa hela företaget (alla aktierna). Men vid ett annat tillfälle under året kan du köpa en IBM-aktie för 60 dollar, vilket betyder att hela bolaget då kostar 60 miljarder.

Återigen, hur är detta möjligt?

Kan ett stort företag vara värt 30 miljarder ena dagen och några månader senare 60 miljarder? Säljer de dubbelt så många datorer och tjänar dubbelt så mycket pengar? Eller gör de något annat dramatiskt annorlunda i företaget som motiverar en så annorlunda värdering? Detta är naturligtvis möjligt. Men vad ska vi då tro om de stora kurssvängningarna i andra bolag? Händer det något som vart och vartannat år motiverar stora svängningar i aktiekurserna för de flesta bolag? Är det rimligt?

Det enkla svaret är; Nej, det är inte rimligt.

Å andra sidan är det uppenbart att just detta händer. Men varför?

Detta är en så bra fråga att många professorer har kommit med en rad teorier. Joel Greenblatt brukar för sina elever förklara det så här: Vem vet och vem bryr sig? Folk kanske bara blir lite knäppa ibland. Kanske har de svårt att förutse framtida vinster. Ibland kanske de känner sig optimistiska och ibland pessimistiska. Men det viktiga här är inte att vi inte behöver veta varför folk köper och säljer aktier till så olika kurser under en begränsad tid. Vi behöver bara veta att de gör det. Varför är då detta viktigt?

Låt oss anta att du kommer fram till att ett företag är värt mellan 100-120 kr per aktie. Vid olika tillfällen kan du köpa aktierna för mellan 60 kr och 110 kr. Om du är säker på din värdering av företaget så kommer det att kännas mindre lockande att köpa aktien för 110 kr. Men om samma aktie under året handlas till 60 kr är det naturligtvis lättare att slå till. För 60 kr kan du då alltså köpa företaget till halva priset.

Benjamin Graham var en av världens främsta börsanalytiker och han förklarar det så här. Tänk dig att du äger ett företag tillsammans med en tokstolle som heter Mr. Market. Mr. Market har stora humörsvängningar och varje dag erbjuder han dig att köpa dina aktier i företaget, eller att sälja sina aktier i företaget till ett givet pris. Mr. Market bestämmer och du får alltid tre alternativ. Du kan antingen sälja dina aktier till Mr .Market till det pris han erbjuder, eller så kan du köpa Mr. Markets aktier till samma pris, eller så avstår du från båda alternativen.

Ibland är Mr. Market på ett gott humör och sätter ett pris som är mycket högre än det verkliga värdet på företaget. Ibland är Mr. Market på dåligt humör och nöjer sig med ett lågt pris på företaget. Då är det naturligtvis fördelaktigt att köpa Mr. Markets aktier. Ibland är Mr. Markets erbjudande varken högt eller lågt i förhållande till företagets värde, och då är det nog bäst att varken köpa eller sälja.

Det är precis så här det går till på aktiemarknaden. Mr. Market heter egentligen börsen eller aktiemarknaden. När du i aktietabellen ser att IBM säljs till 30 dollar per aktie så har du tre möjligheter. Du kan köpa, sälja eller göra ingenting. Om du anser att IBM är värt 60 dollar per aktie tycker du att 30 dollar är billigt och köper. Om du anser att att IBM bara är värt 20 dollar per aktie så säljer du till Mr. Market för 30 dollar. Om du anser att IBM-aktien är värd mellan 32 och 34 dollar så gör du förmodligen ingenting. Kursen 30 dollar är inte tillräckligt låg för att köpa och inte heller tillräckligt hög för att du ska sälja.

Benjamin Graham beskriver metoden att köpa aktier med hög rabatt i förhållande till bolagets verkliga värdet som en placering med säkerhetsmarginal (margin of safety). Skillnaden mellan ditt beräknade värde (60 dollar) och vad du betalar för aktierna (30 dollar) är säkerhetsmarginalen i din placering. Om din ursprungliga bedömning av företagets aktier blev för hög, eller om företaget drabbas av svårigheter, så gör säkerhetsmarginalen att du inte behöver förlora pengar.

Enligt Graham är hemligheten bakom säkra och bra aktieaffärer att alltid ha en stor säkerhetsmarginal när du köper aktier av en opålitlig tokstolle som Mr. Market. Dessa två principer [6] har använts med stor framgång av några av historiens bästa investerare.

Men vänta lite nu? Finns det inte några problem här?
För det första, hur ska du kunna veta vad ett företag är värt?
För det andra, om du lyckas beräkna ett värde på ett företag – hur vet du om du har rätt eller ens är i närheten?
För det tredje, finns det inte åtskilliga smarta och ihärdiga människor som försöker göra dessa beräkningar? Borde inte de hitta alla fynden innan du ens kommer i närheten?

Upp med hakan – mer information om detta kommer längre fram.


[6] 1. Att ha en säkerhetsmarginal. 2. Att se på aktiemarknaden som på Mr. Market – det vill säga lite tokig.


Med tillstånd av bland andra Sterners Förlag AB samt Ekerlids Förlag. Du kan köpa boken En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) här: http://sternersforlag.se

Copyright © 2017 Kvantitativ Investering Global AB. Alla rättigheter förbehålls.

En tanke om “Den magiska resan – Del 4: Säg hej till den galne Mr. Market

  1. Pingback: Vad är värdeinvestering? - Kvantinvestering

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Investera i din hälsa…

Studier visar att människor som utsätts för blått ljus på kvällen får svårare att somna, och det blå ljuset kan påverka din dygnsrytm. Surfplattan och mobil- eller datorskärmen strålar ut blått ljus på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag.

Vill du försöka förhindra detta kan du använda mjukvara. Om du har en lite nyare Mac kan du använda Apples egna Night shift. Har du Windows 10 kan du troligen använda deras Night light. Har du inget av detta kan du använda f.lux. För din telefon kan du prova att söka i din app-store efter en app som heter något i stil med “Night mode” eller “Blue light filter”.

Lycka till!

Hej! Kvantinvestering är anpassat för större skärmar.

Detta eftersom våra aktielistor fungerar bäst på dem. Detta gäller även Start-sidan, Lär dig mer, Om oss och vår Tack-sida. (Vi jobbar på att förbättra detta.)

Men vår blogg fungerar bra på mindre skärmar. Om du har möjlighet, ta gärna en titt med en dator!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få vår 34 sidor långa e-bok Den magiska resan.

E-boken baserar sig på Joel Grenblatts bok En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) som handlar om The Magic Formula. I E-boken får du lära dig mer om aktiemarknaden, hur du kan bli rik, kvantitativa investeringar samt såklart The Magic Formula eller Den Magiska Formeln.