Den magiska resan – Del 5: Nyckeln till att tjäna pengar – The Magic Formulas två huvudpoänger

Vi ska nu gå igenom två huvudpoänger. Dessa huvudpoänger kan faktiskt göra dig till en mästare på aktiemarknaden. För stora ord? Läs och döm själv.

Låt oss först konstatera att det är omöjligt för oss människor att se in i framtiden. Kan vi inte förutse vinster i ett företag så är det svårt att värdera företaget. Och om vi inte kan värdera ett företag så kan vi inte heller avgöra om priset som Mr. Market erbjuder oss är ett fyndköp. Men istället för att lägga energi på alla osäkra faktorer så fokuserar vi istället på några faktorer som vi faktiskt kan bedöma.

Vad vi vet är vad bolaget tjänade förra året. Bolaget Bra Bilar tjänade förra året 1,2 miljoner. Företaget består av en miljon aktier, och därför motsvarar varje aktie 1,2 kr av vinsten. Eftersom Bra Bilar begär 12 kr per aktie innebär det att Bra Bilar baserat på förra årets resultat skulle ge 10 % i avkastning (1,2/12=10%). Denna avkastning som vi får genom att dela vinsten per aktie med aktiens pris kallar Greenblatt i boken för direktavkastning. MEN detta ska inte blandas ihop med det svenska uttrycket direktavkastning, då det i regel avser bolagets årliga utdelning till aktieägarna i relation till aktiekursen, som ett slags ränta på placeringen. Greenblatts definition av direktavkastning räknas ut med nyckeltalet EBIT/EV. EBIT/EV beräknas som förhållandet mellan resultatet före räntor och skatt (EBIT – Earnings Before Interest and Taxes) och bolagets bruttovärde (EV – Enterprise Value), det vill säga marknadsvärde av eget kapital (market value of equity[7]) + netto räntebärande skulder (net interest-bearing debt). EBIT/EV kallas ibland för Earnings Yield (EY).

Men bli inte förvirrad av alla begrepp nu. Huvudskälet till att använda detta mått, EBIT/EV är att vi helt enkelt vill få fram hur mycket bolaget tjänar i förhållande till vad det kostar att köpa bolaget.

Vi vet alltså att vi får 10 % i avkastning. Detta jämför vi sedan med en riskfri placering i tioåriga statsobligationer. Vi ser då att 10 % i avkastning är bättre än 6 % i avkastning. Det är en ganska enkel slutsats. Men så var det det här med att se in i framtiden – vilket ställer till med problem. Hur vet vi vad nästa års vinst kommer att bli? Det kan vi inte veta. Men detta leder till en av två viktiga huvudpoänger i denna del. Allt annat lika, om du kan köpa en aktie i Bra Bilar för 12 kr – vilken av vinstnivåerna skulle du föredra? Skulle du föredra att Bra Bilar tjänade 1,2 kr per aktie, 2,4 kr per aktie, eller 3,6 kr per aktie? Alltså, skulle du helst se ett EBIT/EV-mått på 10%, 20% eller 30%? Svarar du att 30% är bättre än 20% och 10% så har du svarat rätt. Du vill alltså att företaget tjänar så mycket som möjligt i förhållande till vad du har betalt. Detta är en mycket viktig poäng. Speciellt när vi sedan ska jämföra företag mot varandra.[8] Detta är alltså ett sätt som försöker skapa möjligheten att köpa billiga bolag.

Nu kommer vi till denna dels andra huvudpoäng. Om vi ska köpa ett företag till fyndpris kan vi ju gärna köpa ett bra bolag istället för att ett dåligt – eller hur? Vi ska återigen inte försöka se in i framtiden och göra antaganden. Därför tittar vi bara på det som hände förra året. Låt oss anta att det kostat Bra Bilar 400’000kr att bygga varje butik, och att varje butik gav 200’000kr i överskott första året. Det ger en 50-procentig avkastning på kostnaden för att öppna en ny butik. Detta här kallas ofta för 50% avkastning på kapitalet (totalt kapital). Greenblatts definition av avkastning på kapitalet är EBIT/(rörelsekapital + anläggningstillgångar). Utan att veta så mycket mer innebär en 50-procentig avkastning på kapitalet att det låter som en ganska bra affär. Men här kommer svårigheten, eller om det kanske är det enkla.

Tänk dig att det finns ett till företag som du kan köpa. Företaget heter Okej Bilar och får en 10-procentig avkastning på kapitalet. Nu kommer vi till den viktiga frågan: vilken verksamhet är bäst? Ett företag som ger 50% avkastning på kapitalet, eller ett som ger 10% avkastning på kapitalet? Vad låter bäst? Naturligtvis är det uppenbart och det är den andra huvudpoängen i denna del. Du äger hellre ett företag som ger en hög avkastning på kapitalet, än ett som ger en låg avkastning på kapitalet. Detta är alltså ett sätt att avgöra om ett bolag är bra eller inte. Precis som förra poängen är denna mycket viktig, speciellt när vi ska jämföra företag mot varandra.

Om du gör detta, köper bra bolag till fyndpriser så leder det till att du systematiskt köper många bra bolag som tokstollen Mr. Market bestämt sig för att nästan skänka bort. Med detta kan du få en avkastning som sopar banan med de skickligaste placerarna. Till och med kan du faktiskt mer än dubbla den årliga genomsnittliga avkastningen på börsen. Dessutom klarar du detta på egen hand och med låg risk. Du slipper göra prognoser och försök att se in i framtiden. Genom att följa en enkel modell som enbart utgår från de två huvudpoänger som du just lärt dig kan du göra det. Du kan klara det resten av livet och du kan välja att göra det när du är övertygad om att det fungerar.


[7] Inklusive preferensaktier.

[8] EBIT/EV-måttet kallar Tobias Carlisle The Acquirer’s Multiple i denna video https://www.youtube.com/watch?v=1r1vJZ80Z7I. På Kvantinvestering.se kan du också investera i den strategin.


Med tillstånd av bland andra Sterners Förlag AB samt Ekerlids Förlag. Du kan köpa boken En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) här: http://sternersforlag.se

Copyright © 2017 Kvantitativ Investering Global AB. Alla rättigheter förbehålls.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Investera i din hälsa…

Studier visar att människor som utsätts för blått ljus på kvällen får svårare att somna, och det blå ljuset kan påverka din dygnsrytm. Surfplattan och mobil- eller datorskärmen strålar ut blått ljus på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag.

Vill du försöka förhindra detta kan du använda mjukvara. Om du har en lite nyare Mac kan du använda Apples egna Night shift. Har du Windows 10 kan du troligen använda deras Night light. Har du inget av detta kan du använda f.lux. För din telefon kan du prova att söka i din app-store efter en app som heter något i stil med “Night mode” eller “Blue light filter”.

Lycka till!

Hej! Kvantinvestering är anpassat för större skärmar.

Detta eftersom våra aktielistor fungerar bäst på dem. Detta gäller även Start-sidan, Lär dig mer, Om oss och vår Tack-sida. (Vi jobbar på att förbättra detta.)

Men vår blogg fungerar bra på mindre skärmar. Om du har möjlighet, ta gärna en titt med en dator!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få vår 34 sidor långa e-bok Den magiska resan.

E-boken baserar sig på Joel Grenblatts bok En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) som handlar om The Magic Formula. I E-boken får du lära dig mer om aktiemarknaden, hur du kan bli rik, kvantitativa investeringar samt såklart The Magic Formula eller Den Magiska Formeln.