Den magiska resan – Del 8: Det är inte alltid som Den Magiska Formeln fungerar – om en nackdel som kan bli vår fördel

Vi kommer nu till det svåra med kvantitativa investeringsstrategier. Det är en nackdel men som kan visa sig bli vår fördel.

Om alla skulle använda Den Magiska Formeln så skulle den troligen sluta fungera. Detta eftersom att alla skulle köpa de fyndprisaktier som Den Magiska Formeln tar fram, och då skulle priset på dessa aktier skjuta i höjden direkt. Alltså, om alla använde Den Magiska Formeln så skulle fynden upphöra och formeln skulle inte gå att använda. Det är därför vi har ett begränsat antal medlemskap här på www.kvantinvestering.se.

Men förutom ett begränsat medlemsskap här på www.kvantinvestering.se finns det också något mer som gör att alla inte använder formeln. Och det är att vid många tillfällen så fungerar inte Den Magiska Formeln alls. Det gör att många slutar använda formeln för tidigt, de har helt enkelt en för kortsiktig placeringshorisont och tappar tålamodet. Här kommer vi tillbaka till det du uppmärksammades på i del 1 – nämligen att formeln kräver tillit.

Om vi ser till backtestet så gick Den Magiska Formelns portfölj förhållandevis dåligt jämfört med marknadsgenomsnittet under 5 av 12 månader. Formeln misslyckades med att slå marknadsgenomsnittet mätt på helår ungefär vart fjärde år. Den Magiska Formeln fungerade dåligt i en av sex testperioder i mer än två år i följd. Det fanns även några perioder, under de 17 fantastiska åren för formeln, där formeln gick sämre än index under tre år i följd. Skulle du tycka det är lätt att fortsätta använda en formel som inte fungerat på många år? Nej, troligen inte.

Det är detta som gör att de flesta inte använder formeln. Även om många kan prova den, slutar de flesta använda den efter de första månaderna eller första året med dålig avkastning. Poängen är att om Den Magiska Formeln fungerade hela tiden så skulle troligen alla använda den, och då skulle den sluta att fungera. Alltså är det tur att formeln inte fungerar hela tiden, det är en nackdel som blir en fördel.

Återigen, Den Magiska Formeln kräver tillit. Om du inte tror att den fungerar kommer du troligen att hoppa av innan den fått tid på sig att visa vad den går för. Det är åtminstone vad statistiken för 17-års perioden pekar på. Långsiktigt har formeln gett en årlig avkastning som är två och ibland tre gånger högre än marknadsgenomsnittet (index). Svårigheten är alltså att framgångarna kommer stötvis. Under korta perioder kommer formeln se ut att fungera dåligt eller inte överhuvudtaget. När det kommer till formeln kan korta perioder betyda år, inte dagar eller månader. Detta är på något underligt, men samtidigt logiskt vis goda nyheter.

Fler goda nyheter är att när vi vet att statistiken ser ut så här, får vi lättare att hålla fast vid formeln när den går dåligt. Vi får stadig kunskap att stå på när det blåser hårt på aktiemarknaden och formeln inte fungerar. Det är också viktigt att ha en förståelse för hur formeln fungerar för att kunna hålla fast vid den i dåliga tider – detta kommer vi ta upp i nästa del, del 9. Delen efter det, del 10, kommer presentera statistik som också gör det lättare att ha ett långsiktigt perspektiv.

För att slå index måste man per definition vara annorlunda.


Med tillstånd av bland andra Sterners Förlag AB samt Ekerlids Förlag. Du kan köpa boken En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) här: http://sternersforlag.se

Copyright © 2017 Kvantitativ Investering Global AB. Alla rättigheter förbehålls.

En tanke om “Den magiska resan – Del 8: Det är inte alltid som Den Magiska Formeln fungerar – om en nackdel som kan bli vår fördel

  1. Pingback: Varför sparar inte alla i kvantitativa aktiestrategier? - Kvantinvestering

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Investera i din hälsa…

Studier visar att människor som utsätts för blått ljus på kvällen får svårare att somna, och det blå ljuset kan påverka din dygnsrytm. Surfplattan och mobil- eller datorskärmen strålar ut blått ljus på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag.

Vill du försöka förhindra detta kan du använda mjukvara. Om du har en lite nyare Mac kan du använda Apples egna Night shift. Har du Windows 10 kan du troligen använda deras Night light. Har du inget av detta kan du använda f.lux. För din telefon kan du prova att söka i din app-store efter en app som heter något i stil med “Night mode” eller “Blue light filter”.

Lycka till!

Hej! Kvantinvestering är anpassat för större skärmar.

Detta eftersom våra aktielistor fungerar bäst på dem. Detta gäller även Start-sidan, Lär dig mer, Om oss och vår Tack-sida. (Vi jobbar på att förbättra detta.)

Men vår blogg fungerar bra på mindre skärmar. Om du har möjlighet, ta gärna en titt med en dator!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få vår 34 sidor långa e-bok Den magiska resan.

E-boken baserar sig på Joel Grenblatts bok En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) som handlar om The Magic Formula. I E-boken får du lära dig mer om aktiemarknaden, hur du kan bli rik, kvantitativa investeringar samt såklart The Magic Formula eller Den Magiska Formeln.