Den magiska resan – Del 9: Den Magiska Formelns rationella och logiska grund

Egentligen har vi redan varit inne på formelns rationella grund i del 5 och del 6. Därför kan det vara bra att läsa de delarna en gång till.

Men låt oss också ta det här en gång till. Den Magiska Formeln väljer alltså ut företag med hjälp av ett rankingsystem. De företag som både har hög avkastning på kapitalet och högt EBIT/EV-mått rankas högst. Formeln hjälper alltså oss att på ett systematiskt sätt hitta företag som är bättre än genomsnittet och som vi kan köpa för priser som ligger under genomsnittet. Låter inte det onekligen förnuftigt och logiskt?

Man kan säga att Den Magiska Formeln sorterar bort företag med låg eller dålig avkastning på kapitalet, och börjar med en grupp företag som har en hög avkastning på kapitalet.

Varför är det då bra med hög avkastning på kapitalet? Jo, företag med hög avkastning på kapitalet som Den Magiska Formeln valt ut har i allmänhet möjlighet att återinvestera delar av vinsten till hög lönsamhet. Sannolikt har de förmågan att skapa hög vinsttillväxt. Troligen har de också speciella konkurrensfördelar vilket möjliggör att de i fortsättningen kan skapa en avkastning på kapitalet som ligger över genomsnittet. På grund av detta hittar i genomsnitt Den Magiska Formeln de riktigt bra bolagen.

Och vad gör då formeln med denna grupp av företag? Den försöker köpa dem till ett riktigt billigt pris! Högt EBIT/EV-mått innebär att formeln bara väljer de företag som tjänar mycket jämfört med det pris vi betalar (aktiekursen).

Låter inte detta bra och något som skulle kunna fungera?

Eftersom Den Magiska Formeln är logisk gör det att vi kan hålla oss till den i både bra och dåliga tider.


Med tillstånd av bland andra Sterners Förlag AB samt Ekerlids Förlag. Du kan köpa boken En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) här: http://sternersforlag.se

Copyright © 2017 Kvantitativ Investering Global AB. Alla rättigheter förbehålls.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Investera i din hälsa…

Studier visar att människor som utsätts för blått ljus på kvällen får svårare att somna, och det blå ljuset kan påverka din dygnsrytm. Surfplattan och mobil- eller datorskärmen strålar ut blått ljus på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag.

Vill du försöka förhindra detta kan du använda mjukvara. Om du har en lite nyare Mac kan du använda Apples egna Night shift. Har du Windows 10 kan du troligen använda deras Night light. Har du inget av detta kan du använda f.lux. För din telefon kan du prova att söka i din app-store efter en app som heter något i stil med “Night mode” eller “Blue light filter”.

Lycka till!

Hej! Kvantinvestering är anpassat för större skärmar.

Detta eftersom våra aktielistor fungerar bäst på dem. Detta gäller även Start-sidan, Lär dig mer, Om oss och vår Tack-sida. (Vi jobbar på att förbättra detta.)

Men vår blogg fungerar bra på mindre skärmar. Om du har möjlighet, ta gärna en titt med en dator!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få vår 34 sidor långa e-bok Den magiska resan.

E-boken baserar sig på Joel Grenblatts bok En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) som handlar om The Magic Formula. I E-boken får du lära dig mer om aktiemarknaden, hur du kan bli rik, kvantitativa investeringar samt såklart The Magic Formula eller Den Magiska Formeln.