Hur kan jag månadsspara i en kvantitativ portfölj?

Du kan månadsspara i en kvantitativ portfölj/strategi genom att varje månad köpa ett eller flera bolag som du hittar i aktielistorna ovan i menyn. Du behåller sedan de bolagen i ett år. Sedan säljer du bolagen och köper nya bolag som du hittar i aktielistan med framsorterade bolag. De bolag du köper i januari 2017, ska du alltså behålla fram tills januari 2018. Då ska du sälja och köpa nya bolag i listan. Likaså med de bolagen du köpte i februari, mars, april och så vidare. Så här fortsätter du sedan i flera år.

Tänk på att ha en plan med de pengar du tänker investera. Om du har en klumpsumma med pengar kan det vara bra att dela upp den i tolv delar, och fördela under året. Är det en riktigt stor summa pengar kanske du vill fördela den över två eller fler år. Sparar du några procent av din lön varje månad, kanske du inte behöver tänka på att dela upp pengarna på samma sätt.

Du kan också välja att spara varannan eller var tredje månad. Även här kan du göra på samma sätt och behålla bolagen i ett år, för att sedan sälja och köpa nya. Om du köper bolag mer sällan behöver du köpa fler bolag varje gång. Om du sparar några procent av din lön varje månad, kan du då låta pengarna gå in på ett sparkonto de månader du inte köper aktier. Försök gärna då hitta ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Vi på Kvantinvestering anser att det ska vara minst 10 st. olika bolag i en kvantitativ strategi/portfölj. Men det kan vara bra att ha fler än så eftersom vi är ute efter den genomsnittliga avkastningen för en hel portfölj. Därför kan det vara bra att ha 20-30 bolag i en kvantitativ portfölj. Detta skriver Joel Greenblatt om i sin bok En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) som handlar om The magic formula. (Du kan läsa om detta i Kvantinvesterings e-bok Den magiska resan, som bygger på Greenblatts bok). När Greenblatt skriver detta så arbetar han med den amerikanska börsen som har många fler bolag än den svenska börsen. Därför skulle man kunna argumentera för att ha färre bolag i en svensk kvantitativ portföljstrategi än det som Greenblatt rekommenderar. Men vi tror ändå att det ligger något i tanken om att vi är ute efter den genomsnittliga avkastningen för en hel portfölj, och att det därför kan vara en bra idé att har fler än 10 st. bolag i en kvantitativ portfölj.

Läs gärna också om uppdateringsfrekvens här:

Vidare tycker Kvantinvestering att det är bra om man använder flera olika kvantitativa strategier för att diversifiera, istället för att bara använda en strategi.

Till sist anser vi på Kvantinvestering att alla bolag i en kvantiativ aktieportfölj bör ha lika vikt. Alla bolag bör alltså vara lika stora – ha lika stor procentandel i aktieportföljen. Vi talar då här om den aktieportfölj som endast är avsedd just för den kvantitativa strategin. Du kan ha flera olika aktieportföljer till olika strategier. Dessa två undersökningar[1] talar för att en likaviktad portfölj ger mer i avkastning jämfört med en värdeviktad (value-weight) portfölj.

Läs gärna också:


[1] How Portfolio Construction Affects Value Funds. Hämtad 04-09-2017.
https://blog.alphaarchitect.com/2016/05/13/how-portfolio-construction-affects-value-funds/
How Portfolio Construction Affects Momentum Funds. Hämtad 04-09-2017.
https://blog.alphaarchitect.com/2015/11/16/how-portfolio-construction-affects-momentum-funds/

3 tankar om “Hur kan jag månadsspara i en kvantitativ portfölj?

  1. Pingback: Kvantinvesterings gyllene regler för kvantitativt aktiesparande – Kvantinvestering

  2. Pingback: När ska man köpa och sälja sina aktier i de kvantitativa strategierna? Hur länge ska man behålla aktierna? - Kvantinvestering

  3. Pingback: Hur kommer jag igång med en kvantitativ portfölj? - Kvantinvestering

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Investera i din hälsa…

Studier visar att människor som utsätts för blått ljus på kvällen får svårare att somna, och det blå ljuset kan påverka din dygnsrytm. Surfplattan och mobil- eller datorskärmen strålar ut blått ljus på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag.

Vill du försöka förhindra detta kan du använda mjukvara. Om du har en lite nyare Mac kan du använda Apples egna Night shift. Har du Windows 10 kan du troligen använda deras Night light. Har du inget av detta kan du använda f.lux. För din telefon kan du prova att söka i din app-store efter en app som heter något i stil med “Night mode” eller “Blue light filter”.

Lycka till!

Hej! Kvantinvestering är anpassat för större skärmar.

Detta eftersom våra aktielistor fungerar bäst på dem. Detta gäller även Start-sidan, Lär dig mer, Om oss och vår Tack-sida. (Vi jobbar på att förbättra detta.)

Men vår blogg fungerar bra på mindre skärmar. Om du har möjlighet, ta gärna en titt med en dator!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få vår 34 sidor långa e-bok Den magiska resan.

E-boken baserar sig på Joel Grenblatts bok En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) som handlar om The Magic Formula. I E-boken får du lära dig mer om aktiemarknaden, hur du kan bli rik, kvantitativa investeringar samt såklart The Magic Formula eller Den Magiska Formeln.