Hur kommer jag igång med en kvantitativ portfölj?

Följande steg fungerar för alla strategier på Kvantinvestering. Tänk dock på att en strategi som har inslag av momentum kan, beroende på ens kostnader, tjäna på ett snabbare byte av aktier. Du kan läsa mer om det här:

Steg 1. Gå in på Kvantinvesterings Aktielistor och välj strategi för att se topprankade bolag. Välj listan med eller utan Small Cap.

Steg 2. Köp två till sju topprankade bolag i listan. Börja med att bara investera 8-25% av pengarna du tänker satsa första året.

Steg 3. Upprepa steg 2 var, varannan eller var tredje månad[17] tills du har investerat alla pengar som du har avsatt för en kvantiativ portfölj. Efter nio eller tio månader bör du ha en portfölj på 20 till 30 bolag.

Steg 4. Sälj varje bolag efter ett års innehav. Ersätt de sålda bolagen med ett lika stort antal nya bolag som valts ut av den valda strategin. Gör detta med pengarna från försäljningarna och eventuella ytterligare investeringspengar.

Steg 5. Fortsätt så här i många år. Tänk på att det är bra att följa en strategi i minst tre till fem år oavsett hur det går. Annars är risken stor att du slutar för tidigt innan strategin fått en chans att visa vad den går för.

Du kan också ha färre aktier än 20-30 st. i en kvantitativ portfölj. Kvantinvestering anser att det bör vara minst 10 st. bolag i en kvantitativ portfölj.

Vidare tycker Kvantinvestering att det är bra om man använder flera olika kvantitativa strategier för att diversifiera, istället för att bara använda en strategi. Till exempel en strategi utan momentum och en strategi med momentum.

Till sist anser vi på Kvantinvestering att alla bolag i en kvantiativ aktieportfölj bör ha lika vikt. Alla bolag bör alltså vara lika stora – ha lika stor procentandel i aktieportföljen. Vi talar då här om den aktieportfölj som endast är avsedd just för den kvantitativa strategin.

Du kan ha flera olika aktieportföljer till olika strategier. En portfölj kan bestå av ett ISK-konto, och en annan portfölj kan bestå av ett annat ISK-konto.

Läs gärna också:


[17] Tänk på att dela upp pengarna under året som du avsatt för strategin. (Har du en riktigt stor pengasumma kan du behöva dela upp den under flera år.) Om du köper bolag varje månad kan du dela upp pengasumman i 12 delar. Köper du varannan månad kan du dela upp summan i 6 delar. Och köper du var tredje månad (varje kvartal) kan du dela summan i 4 delar. Ju mer sällan du köper desto fler bolag behöver du köpa för att få en portfölj på 20-30 bolag. Om du köper varje månad kan du köpa 2 bolag var gång för att få en portfölj på 24 bolag vid årets slut. Köper du varannan månad, kan du köpa 4 bolag var gång för att få en portfölj på 24 bolag vid årets slut. Köper du var tredje månad, kan du köpa 6 bolag var gång för att få en portfölj på 24 bolag vid årets slut.

2 tankar om “Hur kommer jag igång med en kvantitativ portfölj?

  1. Pingback: Hur kommer jag igång med ett kvantitativt aktiesparande? - Kvantinvestering

  2. Pingback: Vad är kvantitativ investering? – Kvantinvestering

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *