Hur stor exponering ska jag ha mot Small-, Mid- och Large Cap?

Small-, Mid- och Large Cap kallas ofta för börslistor. Large Cap innehåller stora bolag. Mid Cap innehåller mellanstora bolag. Och Small Cap innehåller mindre bolag.

Generellt kan man nog säga att större bolag tenderar att vara mindre volatila, ha lägre risk och ha mindre tillväxt. Och tvärtom tenderar små bolag att ha högre volatilitet, innebära mer risk och ha högre tillväxt.

Utifrån detta kan man själv välja vilket typ av portfölj man vill bygga. Vill man försöka ha mindre volatilitet, lägre risk och mindre tillväxt kan man vara exponerad mot endast Large Cap. Kan man tänka sig mer volatilitet, mer risk och mer tillväxt kan man vara exponerad mot både Mid- och Large Cap. Kan man tänka sig ännu mer volatilitet, risk och tillväxt kan man vara exponerad mot alla tre, d.v.s. Small-, Mid- och Large Cap.

Tänk också på fördelningen mellan de olika listorna. Väljer man att vara exponerad mot både Mid- och Large Cap kan det vara bra att ha en större exponering mot Large Cap, och som mest ha en 50 procentig exponering mot Mid Cap. Det senare för att få en lika stor exponering mot båda listorna. Väljer man att vara exponerad mot alla tre listorna kan det vara bra att ha en större exponering mot de större listorna, och som mest ha en tredjedel exponering mot Small Cap. Det senare för att få en lika stor exponering mot alla tre listor.

En tanke om “Hur stor exponering ska jag ha mot Small-, Mid- och Large Cap?

  1. Pingback: Kvantinvesterings gyllene regler för kvantitativt aktiesparande – Kvantinvestering

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Investera i din hälsa…

Studier visar att människor som utsätts för blått ljus på kvällen får svårare att somna, och det blå ljuset kan påverka din dygnsrytm. Surfplattan och mobil- eller datorskärmen strålar ut blått ljus på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag.

Vill du försöka förhindra detta kan du använda mjukvara. Om du har en lite nyare Mac kan du använda Apples egna Night shift. Har du Windows 10 kan du troligen använda deras Night light. Har du inget av detta kan du använda f.lux. För din telefon kan du prova att söka i din app-store efter en app som heter något i stil med “Night mode” eller “Blue light filter”.

Lycka till!

Hej! Kvantinvestering är anpassat för större skärmar.

Detta eftersom våra aktielistor fungerar bäst på dem. Detta gäller även Start-sidan, Lär dig mer, Om oss och vår Tack-sida. (Vi jobbar på att förbättra detta.)

Men vår blogg fungerar bra på mindre skärmar. Om du har möjlighet, ta gärna en titt med en dator!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få vår 34 sidor långa e-bok Den magiska resan.

E-boken baserar sig på Joel Grenblatts bok En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) som handlar om The Magic Formula. I E-boken får du lära dig mer om aktiemarknaden, hur du kan bli rik, kvantitativa investeringar samt såklart The Magic Formula eller Den Magiska Formeln.