Hur stor exponering ska jag ha mot Small-, Mid- och Large Cap?

Small-, Mid- och Large Cap kallas ofta för börslistor. Large Cap innehåller stora bolag. Mid Cap innehåller mellanstora bolag. Och Small Cap innehåller mindre bolag.

Generellt kan man nog säga att större bolag tenderar att vara mindre volatila, ha lägre risk och ha mindre tillväxt. Och tvärtom tenderar små bolag att ha högre volatilitet, innebära mer risk och ha högre tillväxt.

Utifrån detta kan man själv välja vilket typ av portfölj man vill bygga. Vill man försöka ha mindre volatilitet, lägre risk och mindre tillväxt kan man vara exponerad mot endast Large Cap. Kan man tänka sig mer volatilitet, mer risk och mer tillväxt kan man vara exponerad mot både Mid- och Large Cap. Kan man tänka sig ännu mer volatilitet, risk och tillväxt kan man vara exponerad mot alla tre, d.v.s. Small-, Mid- och Large Cap.

Tänk också på fördelningen mellan de olika listorna. Väljer man att vara exponerad mot både Mid- och Large Cap kan det vara bra att ha en större exponering mot Large Cap, och som mest ha en 50 procentig exponering mot Mid Cap. Det senare för att få en lika stor exponering mot båda listorna. Väljer man att vara exponerad mot alla tre listorna kan det vara bra att ha en större exponering mot de större listorna, och som mest ha en tredjedel exponering mot Small Cap. Det senare för att få en lika stor exponering mot alla tre listor.

En tanke om “Hur stor exponering ska jag ha mot Small-, Mid- och Large Cap?

  1. Pingback: Kvantinvesterings gyllene regler för kvantitativt aktiesparande – Kvantinvestering

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hej! Kvantinvestering är anpassat för större skärmar.

Detta eftersom våra aktielistor fungerar bäst på dem. Detta gäller även Start-sidan, Lär dig mer, Om oss och vår Tack-sida. (Vi jobbar på att förbättra detta.)

Men vår blogg fungerar bra på mindre skärmar. Om du har möjlighet, ta gärna en titt med en dator!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få vår e-bok Den magiska resan.