Kvalitén på momentum påverkar avkastningen

I följande forskningsartikeln[1] från Alpha Architect skriver Jack Vogel, Ph.D., och Wesley R. Gray, Ph.D, i steg 3 (av 5 steg), om kvalité på momentum.

I artikeln refererar Vogel och Gary till en annan forskningsartikel[2]; Frog-in-the-Pan: Continuous Information and Momentum, av Zhi Da, Umit Gurun, och Mith Awarachka. De kommer fram till att företag med högkvalitaitvt momentum, det vill säga företag som har ett jämt stigande momentum, tenderar att prestera bättre, än de företag med ett ryckigt, hackigt och hoppigt momentum, det vill säga ett lågkvalitativt momentum.

Författarna till Frog-in-the-Pan: Continuous Information and Momentum, beräknar ett högkvalitativt momentum genom att klassificera varje daglig avkastning som antingen positiv eller negativ (eller i vissa fall noll). Generellt bör en högkvalitativ-momentum-aktie ha en högre andel av positiva avkastningsdagar, jämfört med en ryckig, hackig aktie.

Vidare så gör Vogel och Gray ett eget test. Här jämför de aktier som sorterats fram efter steg 1 och steg 2. Observera att steg 1 och steg 2 har några egna regler i sig. I steg 3 jämför de högkvalitativa- och lågkvalitativa momentumaktier mellan 1927 och 2014 och finner att högkvalitativa momentumaktier slår lågkvalitativa momentumaktier.

Högkvalitativa momentumaktier är alltså bättre i deras test.


[1] The Quantitative Momentum Investing Philosophy. Hämtad 19-08-2017.
https://alphaarchitect.com/2015/12/01/quantitative-momentum-investing-philosophy/

[2] Frog in the Pan: Identifying the Highest Quality Momentum Stocks. Hämtad 19-08-2017.
https://alphaarchitect.com/2015/11/23/frog-in-the-pan-identifying-the-highest-quality-momentum-stocks/

En tanke om “Kvalitén på momentum påverkar avkastningen

  1. Pingback: Vad är momentum? - Kvantinvestering

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Investera i din hälsa…

Studier visar att människor som utsätts för blått ljus på kvällen får svårare att somna, och det blå ljuset kan påverka din dygnsrytm. Surfplattan och mobil- eller datorskärmen strålar ut blått ljus på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag.

Vill du försöka förhindra detta kan du använda mjukvara. Om du har en lite nyare Mac kan du använda Apples egna Night shift. Har du Windows 10 kan du troligen använda deras Night light. Har du inget av detta kan du använda f.lux. För din telefon kan du prova att söka i din app-store efter en app som heter något i stil med “Night mode” eller “Blue light filter”.

Lycka till!

Hej! Kvantinvestering är anpassat för större skärmar.

Detta eftersom våra aktielistor fungerar bäst på dem. Detta gäller även Start-sidan, Lär dig mer, Om oss och vår Tack-sida. (Vi jobbar på att förbättra detta.)

Men vår blogg fungerar bra på mindre skärmar. Om du har möjlighet, ta gärna en titt med en dator!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få vår 34 sidor långa e-bok Den magiska resan.

E-boken baserar sig på Joel Grenblatts bok En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) som handlar om The Magic Formula. I E-boken får du lära dig mer om aktiemarknaden, hur du kan bli rik, kvantitativa investeringar samt såklart The Magic Formula eller Den Magiska Formeln.