Vad är kvantitativ investering?

Kvantitativ investering innebär att du investerar efter en strategi. Strategin bygger på en eller flera faktorer som testats historiskt. Det historiska resultatet jämförs sedan med den genomsnittliga avkastningen på marknaden, ofta kallad index. När vi pratar om index i Sverige menar vi ofta indexet OMXS30, vilket innehåller de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

En faktor kan till exempel vara ett nyckeltal hämtat från bolagens finansiella redovisning. En strategi kan då vara att man försöker köpa de mest prisvärda bolagen efter ett nyckeltal som mäter just det. Till exempel använder strategin The Magic Formula sig av två nyckeltal för att köpa bra bolag till billiga priser.

I mångt och mycket skiljer sig inte kvantitativ investering från indexinvestering. Hur menar vi då? Jo, indexinvestering i OMXS30 är också en strategi som bygger på en faktor – nämligen att man investerar i de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. När man säger att börsen historisk ungefär har gett 8-12% i avkastning, tittar man ofta just på vad OMXS30 (eller ett index som inkluderar utdelningar) har gett historiskt. Men varför kan vi inte då titta på hur andra faktorer fungerat historiskt? Och om andra faktorer gett mer i avkastning än att investera i index – varför kan vi då inte använda dem?

Det är så vi tänker här på Kvantinvestering. Samtidigt är det viktigt med ett kritiskt öga till faktorbaserad investering. Det är viktigt att strategierna testats väl under lång period. Några sådana strategier presenterar vi här på Kvantinvestering. Detta betyder dock inte garanterad avkastning. Under långa perioder kan kvantitativa strategier underprestera index. Men om du är långsiktig kan du förhoppningsvis slå index och få en bättre avkastning än index. Många vetenskapliga undersökningar talar för det.

Kom ihåg, för att slå index måste du vara annorlunda än index.

Läs gärna också:

2 tankar om “Vad är kvantitativ investering?

  1. Pingback: Varför ska jag spara i aktier med hjälp av en kvantitativ strategi? Några fördelar med kvantitativa strategier – Kvantinvestering

  2. Pingback: Varför välja Kvantinvestering? - Kvantinvestering

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Investera i din hälsa…

Studier visar att människor som utsätts för blått ljus på kvällen får svårare att somna, och det blå ljuset kan påverka din dygnsrytm. Surfplattan och mobil- eller datorskärmen strålar ut blått ljus på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag.

Vill du försöka förhindra detta kan du använda mjukvara. Om du har en lite nyare Mac kan du använda Apples egna Night shift. Har du Windows 10 kan du troligen använda deras Night light. Har du inget av detta kan du använda f.lux. För din telefon kan du prova att söka i din app-store efter en app som heter något i stil med “Night mode” eller “Blue light filter”.

Lycka till!

Hej! Kvantinvestering är anpassat för större skärmar.

Detta eftersom våra aktielistor fungerar bäst på dem. Detta gäller även Start-sidan, Lär dig mer, Om oss och vår Tack-sida. (Vi jobbar på att förbättra detta.)

Men vår blogg fungerar bra på mindre skärmar. Om du har möjlighet, ta gärna en titt med en dator!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få vår 34 sidor långa e-bok Den magiska resan.

E-boken baserar sig på Joel Grenblatts bok En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) som handlar om The Magic Formula. I E-boken får du lära dig mer om aktiemarknaden, hur du kan bli rik, kvantitativa investeringar samt såklart The Magic Formula eller Den Magiska Formeln.