Vad är kvantitativ investering?

Kvantitativ investering innebär att du investerar efter en strategi. Strategin bygger på en eller flera faktorer som testats historiskt. Det historiska resultatet jämförs sedan med den den genomsnittliga avkastningen på marknaden, ofta kallad index. När vi pratar om index i Sverige menar vi ofta indexet OMXS30, vilket innehåller de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

En faktor kan till exempel vara ett nyckeltal hämtat från bolagens finansiella redovisning. En strategi kan då vara att man försöker köpa de mest prisvärda bolagen efter ett nyckeltal som mäter just det. Till exempel använder strategin The Magic Formula sig av två nyckeltal för att köpa bra bolag till billiga priser.

I mångt och mycket skiljer sig inte kvantitativ investering från indexinvestering. Hur menar vi då? Jo, indexinvestering i OMXS30 är också en strategi som bygger på en faktor – nämligen att man investerar i de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. När man säger att börsen historisk ungefär har gett 8-12% i avkastning, tittar man ofta just på vad OMXS30 (eller ett index som inkluderar utdelningar) har gett historiskt. Men varför kan vi inte då titta på hur andra faktorer fungerat historiskt? Och om andra faktorer gett mer i avkastning än att investera i index – varför kan vi då inte använda dem?

Det är så vi tänker här på Kvantinvestering. Samtidigt är det viktigt med ett kritiskt öga till faktorbaserad investering. Det är viktigt att strategierna testats väl under lång period. Några sådana strategier presenterar vi här på Kvantinvestering. Detta betyder dock inte garanterad avkastning. Under långa perioder kan kvantitativa strategier underprestera index. Men om du är långsiktig kan du förhoppningsvis slå index och få en bättre avkastning än index. Många vetenskapliga undersökningar talar för det.

Kom ihåg, för att slå index måste du vara annorlunda än index.

Läs gärna också:

En tanke om “Vad är kvantitativ investering?

  1. Pingback: Varför ska jag spara i aktier med hjälp av en kvantitativ strategi? Några fördelar med kvantitativa strategier – Kvantinvestering

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *