Varför sparar inte alla i kvantitativa aktiestrategier?

Vi ska här reflektera lite över varför inte alla sparar i kvantitativa strategier.

Det är lätt att bli skeptisk när man hör talas om namn så som The Magic Formula eller Den Magiska Formeln och som dessutom säger sig slå aktiemarknaden. Namnet låter ju absurt och att den ska slå aktiemarknaden kan väl inte stämma?! Men förstår man principerna bakom den, nämligen att den köper bra bolag till fyndpriser så kanske man ändrar inställning. Förstår man att den bygger på Warren Buffets tankar om investeringar så kanske man börjar tänka annorlunda.

Du kan läsa mer om The Magic Formula, eller Den Magiska Formeln i Kvantinvesterings e-bok Den magiska resan. I den kan du lära dig mer om aktiemarknaden, hur du kan bli rik, kvantitativa strategier och så klart The Magic Formula. Du kan också ladda ner den här.

Detta tror vi kan vara en anledning till att människor inte använder kvantitativa aktiestrategier. Dels att de saknar kunskap om att de finns, men också den rationella grunden för dem. Vidare kan ränta-på-ränta-effekten vara svår för oss människor att förstå, då den kan upplevas som abstrakt och näst intill overklig.

Du kan läsa mer om kan ränta-på-ränta-effekten här:

Kvantitativa aktiestrategier handlar om aktier. I och med det så kan alla fördomar som finns om aktier också följa med kvantitativ investering. Ibland kan media ge ett sken av att aktier är ett rent spelande. Media kan skriva om personen som snabbt blev rik på en speciell aktie, eller människan som plötsligt förlorade alla pengarna på en annan aktie. Men vi får sällan läsa om privatspararen som under de sista 30 åren varje månad sparat 10% av sin inkomst i en indexfond och nu har sparat ihop fyra miljoner kronor.

Ibland kommer det långa perioder då kvantitativa strategier underpresterar sitt jämförelseindex. Detta kan göra att folk tappar tron på kvantitativ investering, de blir “brända av elden” och vill sedan inte testa det mer. För att fortsätta med en strategi som underpresterar gäller det att man förstår den logiska grund som den kvantitativa strategin står på. Du kan läsa mer om detta i Den magiska resan – Del 8: Det är inte alltid som den magiska formeln fungerar – om en nackdel som kan bli vår fördel.

Du kanske inte är övertygad om kvantitativa strategier. Vi tror dock att det kan vara en bra idé att låta en del av sin totala aktieportfölj investeras enligt en kvantitativ strategi. Då kan du se om du kan slå den eller inte. Men kom ihåg att även en kvantitativ strategi kräver långsiktighet, ge den gärna 5 år innan du avgör om du vill fortsätta med strategin eller inte.

Här kan du läsa mer om fördelarna som finns med kvantitativ investering:

Detta inlägg är inspirerat av Investerarfysikern – tack för en bra blogg!
Läsarfråga: Om kvantitativ investering är så bra, varför gör inte alla det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Investera i din hälsa…

Studier visar att människor som utsätts för blått ljus på kvällen får svårare att somna, och det blå ljuset kan påverka din dygnsrytm. Surfplattan och mobil- eller datorskärmen strålar ut blått ljus på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag.

Vill du försöka förhindra detta kan du använda mjukvara. Om du har en lite nyare Mac kan du använda Apples egna Night shift. Har du Windows 10 kan du troligen använda deras Night light. Har du inget av detta kan du använda f.lux. För din telefon kan du prova att söka i din app-store efter en app som heter något i stil med “Night mode” eller “Blue light filter”.

Lycka till!

Hej! Kvantinvestering är anpassat för större skärmar.

Detta eftersom våra aktielistor fungerar bäst på dem. Detta gäller även Start-sidan, Lär dig mer, Om oss och vår Tack-sida. (Vi jobbar på att förbättra detta.)

Men vår blogg fungerar bra på mindre skärmar. Om du har möjlighet, ta gärna en titt med en dator!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få vår 34 sidor långa e-bok Den magiska resan.

E-boken baserar sig på Joel Grenblatts bok En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande) som handlar om The Magic Formula. I E-boken får du lära dig mer om aktiemarknaden, hur du kan bli rik, kvantitativa investeringar samt såklart The Magic Formula eller Den Magiska Formeln.